Praktijk voor lichaamsgerichte therapie
Viscerale therapie
bestaat uit gerichte manuele technieken, die het herstel van een normale, gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de inwendige organen ondersteunen. Met deze technieken wordt ook het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken, wordt het lichaam ondersteund om weer meer in balans te komen.
Net als craniosacraal therapie is ook de visceraal therapie een zachte methode om verstoringen in het lichaam op te sporen en te behandelen.
Dokter, als ik hier druk doet het daar pijn......
Het kan heel verrassend zijn als je op de bank ligt en je wordt op een heel andere plek behandeld dan waar je klacht is, toch te gaan voelen dat die plekken wel degelijk verband hebben met elkaar.
Met visceraal therapie ga je heel specifiek op zoek naar dominante restricties in het lichaam. Dat wil zeggen dat je de plek in het lichaam probeert te lokaliseren en te behandelen die de bron is van een klacht. De plek waar je pijn of last hebt, hoeft namelijk helemaal niet de plek te zijn die de klacht veroorzaakt.
Een voorbeeld hiervan is bv iemand die binnenkomt met schouderklachten. In het lichaam is te voelen dat de lever niet genoeg beweeglijkheid heeft. Dat geeft weer een soort trek op de omliggende bindweefsels, een trek die helemaal doorloopt naar de schouder en daar klachten geeft. Door de lever te behandelen verbeteren dan de klachten van de schouder.
Zo kunnen heupklachten bijvoorbeeld samenhangen met een grote spier van rug naar been, die weer reageert op de nier die daarop ligt.
Ieder mens is uniek!
Bij visceraal therapie gaat het er ook weer om dat er geen mens hetzelfde is. Er is daarom geen standaard behandeling visceraal therapie omdat ieder lichaam anders en uniek is. Het is de kunst als visceraal therapeut om de belangrijkste verstoringsbronnen van het lichamelijk welzijn te vinden en deze te behandelen. Daardoor kan er vaak een verrassende verbetering van een grote diversiteit aan klachten optreden.